Historien bakomThe Steam Beer

https://coppersmiths.se/wp-content/uploads/2018/11/steamis.jpg

The Steam Beer

Västerås är förmodligen den stad i Sverige, där det dricks mest svenskt Steam Beer, tack vare samarbetet mellan The Steam Hotel och Coppersmith’s.

California Common eller Steam Beer är ett lageröl som har fermenterats i högre temperatur, resultatet blir ett fruktigt lageröl med en ale karaktär. Ölstilen kom till under den Kaliforniska guldruschen som inleddes år 1848-49. Guldgrävarna ”fourty-niners” sökte lyckan vid American River i Sacramento och de lokala bryggerierna levererade billigt lageröl som man lät jäsa i hög temperatur i brist på kylmöjlighet dvs. isblock.

”Ett år innan det magnifika Västerås hotellet The Steam Hotel skulle öppnas, tog hotellets dåvarande VD:n Kai Pasma kontakt med mig. Kai förklarade att The Steam Hotel skulle bli något utöver allt annat i Sverige och att de nu sökte leverantörer som kan leverera kvalitet som motsvarar det magnifika hotellet. Eftersom det gamla ångkraftverket skulle döpas till just The Steam, presenterade jag en idé att brygga steam beer, och lansera det exklusivt för hotellet – The Steam Beer föddes och ölet har sedan dess blivit ett av våra mest sålda produkter som numera finns även på Systembolaget ! ”

Petri Karhukorpi
VD och grundare
Coppersmith’s