Om Coppersmith's
Jag har varit entreprenör största delen av mitt liv. Första företaget startade jag år 1991 som en ung, prisbelönt kock. Jag har alltid velat jobba med de bästa och det har gett resultat. När jag drev och ägde mina konferensanläggningar i Dalarna och Västmanland hade jag kockar, servitriser, receptionister, lokalvårdare, vaktmästare och till och med sjökapten och jungman – alla de var bättre och hade djupare kunskap än jag hade. Det är människorna som skapar företaget och kvaliteten även i min nuvarande bransch. Vi har medarbetare från hela världen, alla med yrkesstolthet och kunskap som få har.
Ida är en glad tjej som har koll på läget. Hon är ett kontrollfreak och följer ölen från tank till färdigvara, och från färdigvara till slutkund. När hon inte kontrollerar ölen har hon full koll på grabbarna. Hon styr och ställer så att allting flyter på i produktionen! Ida är även en vital del av produktplaneringen, inköp, hållbarhetsfrågor, samt är huvudkontakt till Systembolaget. Ni hör ju - hon är spindeln i nätet!
Rasmus är en rolig kille med glimten i ögat som jobbar i ett fantastiskt samarbete med våra andra bryggare. Han har ett kreativt sinne som pushar personalen, varumärket och våra produkter framåt!
Mats är en social och driven kille som brinner för att göra alla kunder nöjda och glada. På dagarna befinner sig Mats ute bland våra kunder och filar på deras produktkatalog samt träffar nya kunder för att sprida Coppersmith's vidare. Mats har ett stort ölintresse och på kvällarna, när han inte jobbar, då spelar han padel!
Oskar är en pigg kille som som inte vill sitta stilla. Som tappnings- och lagerpersonal har han ett stort ansvar i den dagliga produktionen. Han är med i hela processen från tank till färdig produkt på fat, burk eller flaska. Förutom tappning har Oskar stenkoll på lagret. När Oskar inte är på jobbet hänger han i bandyhallen.
Henry ansvarar för bolagets ekonomiska och finansiella frågor. Som person är han glad och social, med mycket idéer om hur vi ska ta oss framåt. Han gillar struktur i organisationen, men vill hela tiden framåt och göra allt lite bättre. Hans roll som ekonomiansvarig innebär inte bara bokslut på bokslut, finansiella rapporter och möten med diverse aktörer, utan även en stor del av hans dagar går ut på affärsutveckling på flera plan. Kort och gott är han en visionär, trots att han är ekonom.
Utöver Coppersmith's ansvarar han även för dotterbolaget Slottskällans bryggeri samt restaurangverksamheten hos Västerås Sport & Event Restauranger på Rocklunda.
Heidi är en skarp tjej som kan bolagen som utan och innan. Hon jobbar till största del för Västerås Sport & Event restauranger, där hon projektleder olika typer av evenemang. På den ekonomiska fronten sköter hon bland annat delar av den löpande redovisningen och reskontrorna. På fritiden är det dressyr och hennes egna hästar som tar all tid.
Dan är en energisk och trevlig kille. Som tappnings- och lagerpersonal har han ett stort ansvar i den dagliga produktionen. Han är med i hela processen från tank till färdig produkt på fat, burk eller flaska. Förutom att Dan har full koll på tappningen så gör han även kontroller på att fyllhöjd och andra parametrar ligger rätt till i produktionen.
Pilen är väldigt social och gillar att snacka om högt och lågt. Han kör leveranser av våra produkter ut till kund, vilket är A och O för att vår verksamhet ska funka!
Hellas är en rolig prick som alltid sprider glädje på jobbet. Han ansvarar för att logistiken ska gå ihop vid leveranser av våra produkter ut till kund. Då han kör ut till kunderna på daglig basis ser man honom inte så ofta på bryggeriet, men har ni tur kan ni se han köra runt på landsvägarna med Coppersmith's lastbil. Tuta och säg hej!
Det finns bryggerier som är större än Coppersmith’s, men det är få som har haft en så mångsidig start som vi. Bryggeriet levererade första ölen till Systembolaget under sommaren 2014, redan samma höst vann vi en nationell lansering på Systembolaget med Coppersmith’s White IPA.
“En trevlig ”vit” IPA från proffsiga hantverksbryggeriet Coppersmith i Västerås. En fin beska paras med tydliga citrustoner. Kryddigt och fruktigt på samma gång. Ett välbalanserat öl med en snygg liten sötma. Riktigt bra. Vi förväntar oss en del av Coppersmith framöver” (SvD 2 mars 2015)
”Ett av de mer hårdsatsande nya bryggerierna i Sverige är Coppersmith’s i Västerås” (Expressen / Mitt kök 28 januari 2014)
När Coppersmith’s ställde ut på Stockholm Beer and Whisky Festival 2014, blev det liv hos större aktörer. Bryggeriet blev intressant samarbetspartner för både Åbro Bryggeri AB och Carlsberg Sverige AB. Coppersmith’s och Åbro Bryggeri tog fram två burkprodukter under Åbros varumärke Bron. Coppersmith’s både bryggde och burkade dessa under tiden Åbro byggde mindre bryggeri i anslutning till bryggeriet i Vimmerby.
”Sugen på att smaka kvalitetsöl på burk? Testa dessa! Öl från Coppersmith’s i Västerås, första hantverksbryggeriet i Sverige med egen tapplina för burkar” (Expressen 24 mars 2015)
År 2016 blev ett hisnande år för oss. Coppersmith’s kunde stoltsera med hela tre offertvinster på Systembolagets fasta sortiment. Den anmärkningsvärda vinsten med glutenfri pilsner, där bolaget tävlade mot stora internationella bryggerier, var ett startskott för flera glutenfria produkter från Coppersmith’s.
Under 2017 blev volymkapaciteten alldeles för liten, och expansion både med större bryggverk och flera jästankar samt en större buteljeringsmaskin blev ett faktum. Slumpen gjorde också att Petri Karhukorpi från Coppersmith’s och Anders Slotte från Slottskällans Bryggeri träffades. Utgången av detta möte blev att Coppersmith’s förvärvade Slottskällans Bryggeri i Uppsala under 2017.
Slottskällan Bryggeri var i akut behov av omfattande renovering för att kunna fortsätta produktionen i dåvarande bryggerilokaler. Produktionen flyttades till Västerås och Coppersmith’s för att kunna fortsätta leveranser utan långvarigt avbrott, i väntan på lämpliga lokaler i Uppsala. Slottskällan har fortfarande koppling till Uppsala genom att bolaget producerar en del av ölen hos kollegor i Uppsala. På sikt skall bolaget även ha egen verksamhet både i Östra och Västra Aros!
Ett av Sveriges häftigaste hotell The Steam Hotel öppnades på det gamla ångkraftverket vid Mälarens strand i Västerås under augusti 2017. Det var ett stort hemlighetsmakeri när vi tillsammans med The Steam Hotel tog fram The Steam Beer. Coppersmith’s har sedan hotellets öppnande varit leverantör av öl till Västerås stolthet – The Steam Hotel.
”Coppersmith’s Brewery Westerås-burkperfektion & matvänlig elegans” (Whisky & Bourbon nr 21)
Coppersmith’s har flera samarbetspartners runt om i Europa. År 2018 lanserade Coppersmith’s bolagets första importöl Laitilan Kukko Helles på den Svenska marknaden. Laitilan Kukko Helles blev direkt efter lanseringen den mest sålda craftölen i Sverige.
Under året 2018 växte Coppersmith’s främst på den lokala restaurangmarknaden, inte minst med hjälp av och samarbete med Aros Congress Center, Plaza Hotel och Västerås Konserthus.
Coppersmith’s historia har bara börjats, tänk om vi skulle kunna avslöja vår nästa satsning redan nu!
Best craft beer.